Ukens forening: N.K.S. Hamarøy omsorgsberedskapsgruppe

2022 er Frivillighetens år og Hamarøy Frivilligsentral vil i samarbeid med Nord-Salten Avis vise frem lag og foreninger i Hamarøy. Annen hver uke presenterer vi et lag eller en forening i Hamarøy kommune. Saken kommer på trykk i lokalavisa og her på nettsiden.

Navn: N.K.S. Hamarøy omsorgsberedskapsgruppe

Hovedkontakt: Inger Lise Brenna

Gruppekontakter: Tina Andersen, Innhavet; Johanne Ellingsen, Drag; Cecilie S. Jakobsen og Hilda Egerdahl; Oppeid

Etablert: Signerte avtale med Hamarøy kommune 15. juni 2018, resignerte avtale med Hábmera suohkan – Hamarøy kommune 28. oktober2020. Gruppen inngår i kommunens overordnede beredskapsplan.

N.K.S. Hamarøy omsorgsberedskapsgruppe eies og drives av sanitetsforeningene på Hamarøy/Oppeid, Drag og Innhavet. Omsorgsberedskapsgruppen har 52 medlemmer som er organisert i undergrupper med hver sin stedlige leder på Hamarøy, Ulvsvåg, Drag og Innhavet. Disse er beredt til å bidra med mat, drikke og ekstra/hjelpende hender ved større ulykker og hendelser. Det innebærer at de kan bidra med mat og forpleining av hjelpepersonell, letemannskaper, brannmannskaper, og vise omsorg og være trygge voksenpersoner i aktuelle situasjoner. Medlemmene signerer en etikk- og taushetserklæring ved opptak i gruppen. Innsatsen skjer på oppdrag fra for eksempel AMK eller når sivilforsvaret, brannvesenet og andre beredskapsaktører har meldt behov for mat, drikke eller ekstra hender.

Omsorgsgruppen har bidratt med mange frivillige i forbindelse med Covid 19. Da det første smitteutbruddet nådde kommunen i romjula 2020 meldte kommunen om behov for hjelp til matlaging for testpersonellet, og siden begynnelsen av mars 2021 har gruppen stilt opp med vakter i forbindelse med vaksinering. I og med at dette arbeidet er forutsigbart, er det hovedsakelig pensjonister som har bidratt gjennom hele perioden. Ved akutte hendelser der behovet for øyeblikkelig hjelp oppstår, vil også yrkesaktive personer kunne fratre jobben for å bistå i arbeidet.

Viljen til og interessen for å hjelpe til når det røyner på, er "iboende egenskaper" hos alle, og det vil alltids være noen som kan gi en hjelpende hånd når, og der, det trenges. Men, ved å organisere frivillige hjelpere slik som her er beskrevet, så har sanitetsforeningene etablert et nettverk som raskt kan aktiveres ved behov. Dette er med på å skape trygghet i lokalsamfunnene.

N.K.S. Hamarøy omsorgsberedskapsgruppe er bygd opp i samsvar med retningslinjer gitt av Norske Kvinners Sanitetsforening, som har signert avtaler med Politidirektoratet, Helsedirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

2025 © Hamarøy Frivilligsentral